Välkommen att botanisera bland mina teman, eller formulera ett eget önskemål.
Ofta handlar mina föredrag om min konst i stort. Jag berättar och visar exempel på vad jag gjort tidigare och vad som är aktuellt just nu.
   Ibland har uppdragsgivaren önskemål på specifika ämnen och teman. På sådana uppdrag har ett föredrag om material, och ett annat om tyska industrimuseer kommit till.






Ljus och Reflektioner
att skapa med ljuset som material och ljuset i materialet.
    Jag berättar om hur och varför jag jobbar med ljus, skugga, mörker och optiska effekter i mina verk. Film, bilder och bildspel ingår i föredraget.
    Av insamlat, upphittat och återvunnet material bygger jag skulpturer och installationer. Min berättelse börjar i mörker och tar sig framåt mot ett mer kolorerat spektrum. Stor del av mitt föredrag handlar om tillkomsten av en skulpturgrupp av glasögonglas. Med hjälp av glasens olika styrkor, slipningar och inbördes placering har jag skapat ett kaleidoskåp av optiska effekter, ljusbrytningar och förskjutningar.

en timme

Fem Sinnen
Till Sunderby sjukhus har jag utfört tio betongreliefer på temat Fem Sinnen. I detta föredrag berättar jag om den långa vägen från skiss till färdigt verk. Arbetsprocessen är väldokumenterad i bild och jag berättar lika mycket om mina försök och misslyckanden som om tillfredställelsen när en lyckad gjutning, äntligen efter många försök, tas fram ur sin form. Stor del av föredraget ägnas åt reliefen Känsel som var extra svår att utföra.
    Föredraget är något av en kärleksförklaring till betong som konstnärligt material. Och den betongintresserade får många tips och en djup inblick i ett komplicerat men spännande arbete.

två timmar + paus. Visningen kan, exempelvis under en kurs, delas upp i kortare bitar

 


Clæs Oldenburg - Giant Pool Balls
 

Konstevenemang i Europa 2007
Länge drömde jag om att få åka ner till någon av de stora konstutställningarna i Tyskland och Italien: Skulpturprojekt Mûnster, Dokumenta i Kassel eller Venedigbiennalen. När jag blev varse att de år 2007 inträffade samtidigt – något som bara sker vart tionde år - var saken klar. Utrustad med kamera och nyfikenhet gav jag mig iväg för att njuta och uppleva konst från hela världen på de anrika arenorna. Om mina möten med konsten och dessa evenemang berättar jag ur ett personligt perspektiv.
Föredragen ges under tre av varandra oberoende föredragstillfällen.

Skulpturprojekt Münster 90 minuter
Dokumenta i Kassel 90 minuter
Venedigbiennalen 90 minuter



På bunkersafari längs Jyllands kust
I jakt på något att läsa på rummet under en arbetsresa fick jag ögonen en lite speciell konstkatalog. En dokumentation av ett projekt där konstnärer använt bunkrar längs Jyllands västkust som utgångspunkt för installationer. Av konstprojektet skulle det inte finnas mycket, om ens något, kvar att se, men bunkrarna utgjorde en sådan lockelse att jag bestämde mig för att åka ner till området för att se och uppleva dem. Och jag blev inte besviken. Mötet med dessa, från andra världskriget kvarvarande krigsmonument, blev långt mer omvälvande än jag tänkt mig då timmarna vid bunkrarna kom att bli de mest harmoniska och fridfulla i mitt liv. Föredraget ledsagas av stämningsfulla bilder.

en timme

 

  Livstycken
Skulpturgruppen Livstycken, som tillverkats av begagnade glasögonlinser, svävar glittrande bland böckerna i Luleå Stadsbibliotek, Kulturens Hus.
    -Var fick du idén ifrån? -Varför glasögonglas? -Var kommer alla glasen från – och hur många är det? Det är frågor som betraktarna ofta ställer till mig. Om detta och om hela processen från det att jag bjöds in att tävla med ett förslag för den specifika platsen – fram till färdigt och upphängt verk - berättar jag till bilder och film.

en dryg timme

Studiebesök med workshop
för grupper om tre till nio personer

Vi planerar dagen tillsammans. Så här till exempel:
Halva dagen guidat studiebesök. Jag visar och berättar om mina projekt. Vi kanske börjar på Kulturens Hus vid skulpturgruppen Livstycken.
Efter lunchen arbetar vi tillsammans med något pågående projekt vilket ger er ytterligare kunskap, inblick och känsla för mitt arbete och kanske idéer och input för era egna projekt.

Ordinarie pris för ett studiebesök under en dag är c:a 8000:- + förtäring och moms. Gruppens arbete reducerar kostnaden till 0 kronor. Lunch och fika ingår.

Så här skrev Sara Häggbom, handledare för en grupp vid Textilen, Piteå Kommun, efter besöket:
Tack för senast! Vi minns dagen hos dig med glädje och den gav positiva avspeglingar i vår verksamhet. Som att vi t.ex i samarbete med Repris återvinningsmarknad börjat syna vilka grejer vi har gått om som ev. går att demontera och skapa något nytt av, kul!